Tips til vedlikehold av boblebad og swimspa

Tips til vedlikehold av boblebad

Plassering

Underlaget du velger å plassere massasjebadet på, må tåle vekten av badet, vannet og menneskene i. Underlaget må være jevnt og rett. Husk å plassere badet slik at pumper og computere er lett tilgjengelig dersom badet skal bygges inn. Vi anbefaler alltid 60cm klaring rundt hele badet. Om du skal felle badet ned, er det lurt å lage et luke system rundt badet.

Sikkerhetsregler for elektrisk installasjon 

1. Alle bad skal kobles av fagfolk, altså elektrikere. Bad med 3-4 vannpumper krever 32 A kurs, 25 amp for bad med 2 vannpumper og 1 airblower, bad med 2 vannpumper 20 amp for bad med 1 pumpe eller 1 vannpumpe og en air blower er det tilstrekkelig med en 16 A kurs. Jordfeilbryter må monteres og kursen skal kun brukes til massasjebadet.
2. Massasjebadet skal  kobles direkte fra sikringsskapet og direkte inn i koblingsboksen i badet. 
3. Strømtilkoblingen / kursen skal kun brukers til massasjebadet.

Bruke massasjebadet

Følg disse trinnene for maksimal glede av massasjebadet. 

1. Fyll badet med vann: 
Fyll i vann opptil merke for waterlevel eller midt i mellom putene og de øverste dysene. Vann kan fylles dirkete fra hageslangen, men dersom temperaturen i vannet er under 8-8,5 grader vil badets frostsikring slå seg på. For å unngå dette kan man supplere med vann fra husets varmtvannsbereder. Om man ikke har mulighetene til dette, vil badet ikke varme før det overstiger 8 - 8,5 grader i vannet. Når temperaturer er høyrere enn 8 - 8,5 grader vil varmeelementet kobles inn.

2. Koble til strømmen i sikringsskapet: 
Skru på sikringen i sikringsskapet. Lukk deretter dekselet til kontrollboksen. 

3. Oppstart: 
Når strømmen er tilkoblet vil badet automatisk starte i .Prime modus. (PR)

4. Stille temperaturen: 
Trykk på pilknapp opp eller ned for å stille temperaturen. Fortsett å trykke til du oppnår ønsket temperatur. Etter 5 sekunder vil den innstilte temperaturen forsvinne og den faktiske vil dukke opp igjen på displayet. Dersom den innstilte temperaturen er høyere enn den faktiske, vil sirkulasjonspumpen starte automatisk, og deretter vil varmeelementet varme opp vannet til ønsket temperatur.

Rengjøring av filter

Badet har et eller to skim filter. Når vannet strømmer gjennom filteret vil urenheter i vannet sette seg fast i filteret. Dette filteret bør rengjøres minimum hver måned. 
Rengjøre filteret: 
1. Skru av sikringen til badet.
2. Skru løs filteret. 
3. Løft opp filteret til det løsner fra røret. 
4. Filteret settes i. Filter Clean. La dette virke noen timer før filteret spyles med hageslangen eller dusjhode i dusjen. 
5. Filteret monteres og badet kobles til strømkilden.

Tømming av badet:

Vannet i badet bør skiftes minimum 2-4 ganger i året, om man ikke har saltvannsrensing. 
1. Ta sikringen. NB Skru aldri på badet uten vann. 
2. Koble til avtappingsventil, la vannet renne ut.
3. De siste vannresten tømmes manuelt, vask over badets innside. 
4. Fyll badet med vann.
5. Slå på sikringen, og badet starter i self sjekk.

Forstå vannkjemi

Ok, så du kjøpte utebad for å slappe av, redusere stress, løse opp spenninger og å komme bort fra den hektiske hverdagen rundt deg. Du har brukt det et par ganger og synes dette var helt fantastisk.  Det er flott!  Men så kommer dagen hvor du løfter av lokket og ser at det ikke lenger er det glitrende, klare vannet du er vant til, men et overskyet og stinkende søl.
Hva har skjedd? Badet virker og vannet er varmt, Tross at det er grått og lukter, alt ser ut til å være OK. Du finner bruker manualen og legger merke til at forhandler anbefaler at du tester vannet ditt ukentlig. Du ser ord og tall som ppm (parts per million ), rensemidler, total alkalitet , pH , og noe om muligheten for at vannet kan bli dårlig uten tilsyn. Det er her du blir usikker. Vannkjemi er ikke vanskelig hvis du setter deg inn i bruker manualen til leverandøren.
Det første du må vite er at boblebadet ikke er et lite basseng. Spa vann – dens behandling og parametere – er mye annerledes enn et svømmebasseng. Den største forskjellen er selvfølgelig temperaturen – spa vann er oftest satt mellom 30 og 40 grader, mens et basseng står vanligvis på 20 grader, noe som også betyr at det er langt flere muligheter for bakterievekst i et spa. Pluss varmt vann åpner porer, noe som gjør badende mye mer utsatt for hud-infeksjoner. Hvis ikke badevannet ditt blir ivaretatt med riktig kjemi, kan badevannet forårsake plager som utslett og urinveisinfeksjoner. Det kan også føre til grumsete vann og skade overflaten på karet og utstyret i badet.
Denne innledningen var ikke for å skremme deg, men gjøre deg oppmerksom på viktigheten av å testet vannet jevnlig og holde det balansert. Så for å hjelpe deg å få et innblikk på hva vannbalanse innebærer, og hvordan du kan opprettholde det, la oss se på det faktorene som former din vannkvalitet.

Sanitasjon
Som du vet så liker bakterier og virus seg godt i varmt vann. Sanitasjonmiddel må til for å desinfisere badevannet og holde det friskt. De to mest populære er klor og brom. Du kan teste dette ved hjelp av test kit eller teststrimler

Spa Shock
Dette er et ikke- klor sjokk behandling som fjerner lukt og reduserer irriterende forurensninger og gir friskt og rent vann. Husk på grunn av de høye temperaturene og mye bading, krever massasjebadet høyere nivå av desinfiseringsmiddel, samt tyngre oksyderingsanordningen doser for å eliminere badende avfall og opprettholde klart og glitrende vann.

PH
Dette er en veldig viktig komponent i vannbalansen. Den måler hvor sur eller basisk vannet ditt er. Hvis PH ikke er i orden risikerer du å skade utstyr, dvs. varmeelementer, pumper og annet utstyr i badet ditt. Oppført er de vanligste problemene forbundet med både høye eller lave pH-verdier:

Høy Ph Lav Ph
Dårlig sanitasjon effekt Dårlig sanitasjon effekt
Grumsete vann Korrosjon på metall og utstyr
Hud og øye irritasjon Hud og øye irritasjon
Dårlig filtrering Etsende
Kalkdannelse Ødeleggelse av Total Alkalinity

Den ideelle pH-verdien for vannet i massasjebadet er 7,2-7,8.
Enhver lesing under 7,2 betyr at vannet er surt. For å rette opp dette må du
tilsette PH up. Hvis pH- avlesningen er over 7,8, betyr dette at vannet er
basisk eller alkalisk. Å bringe pH -nivå ned må du tilsette PH down. Dette må
sjekkes ukentlig ved hjelp av Test kit eller teststrips.  

VIKTIG: Før du tilsetter kjemikalier til justering av PH må du balansere den totale alkalitet først. 
Høres dette forvirrende ut? Det er ikke det, la oss forklare

Total alkalitet
Total alkalitet anses som den viktigste komponenten i vannbalansen. Den totale alkalitet er en buffer for pH, hvis den ikke er balansert riktig, vil du ikke få riktig PH avlesning. Total alkalitet er evnen til å kontrollere pH.
Her er en enkel måte å forstå forskjellen mellom pH og total alkalitet:
Tenk på PH som termometeret på en ovn termostat. Termometeret måler den nøyaktige romtemperatur. Hvis det er litt kaldere enn du liker, skrur du termostaten opp. Du nettopp har vist evne til å kontrollere temperaturen. Total alkalitet er som termostaten, ved at det gir deg muligheten til å kontrollere PH. Dette er grunnen til at du må få korrekt TA avlesning før du berører PH verdien.
Total alkalitet skal ligge innenfor området 80 til 120 ppm. Hvis pH-nivå er litt høy, så prøv å høyne total alkalitet til 150 ppm når du tester den totale alkalitet.
Hvorfor? Fordi pH -senkende kjemikalier vil senke den totale alkalitet i tillegg. Hvis din totale alkalitet lesing er under 80 ppm bruk alka up, er den over 120 ppm bruk alka down. For å oppnå disse målingene du vil trenge en test kit eller teststrips. Hva ville skje hvis du ikke klarer å holde den totale alkalitet balansert? La oss ta en rask titt på de problemene som kan oppstå.

Høy total alkalitet Lav total alkalitet
Vanskelig å endre Ph Raske endringer i Ph
Kalkdannelse Korrosjon av metall/utstyr
Uklart vann Hud og øye irritasjon
Hud og øye irritasjon
Dårlig sanitasjons effekt

Kalsium Hardhet
Noen ganger referert til som «total hardhet «, er kalsiumhardhet en måling av mineralene i vannet inkludert kalsium og magnesium. Vannet ditt bør å ha en viss grad av hardhet. Hvis vannet ikke har nok kalsium, vil vannet trekke fra andre mineraler, inkludert kobber, aluminium og jern. (f.eks., varmeelementer, pumper og annet utstyr). Dette vil resultere i korrosjon på utstyr. Hvis det er for mye hardhet vil du se kalkdannelse på spa interiør og vannet vil bli uklart. Kalsium avlesningen bør være mellom 100-250 PPM for akryl finish. La oss se på noen potensielle problemer hvis verdien ikke er korrekte.

Hardhet for lav Hardhet for høy
Forringelse av metallkomponenter på spa utstyr Kalkdannelse
Vann som skummer Uklart vann

Hvis vannet har høyt kalsium er det ingen kjent måte å senke den ved hjelp av kjemikalier.  Spa Defender gir det beste forebyggende vedlikehold mot kalkdannelse. I mange tilfeller vil du finne et lavt kalsium lesing som kan justeres ved hjelp av kalsium Booster. Å gjøre noen justeringer til kalsium hardhet vil du trenge en test kit eller teststrips.

Husk å teste vannet regelmessig, men mest av alt; Nyt ditt nye spa

Meny

Innstillinger